Persoonlijke ontwikkeling & Acupunctuur deel 4
Dag van de stilte
Zondag 30 oktober as. is het landelijke dag van de stilte. Ja, die bestaat echt. Ieder jaar op de laatste zondag van oktober, de dag waarop de wintertijd in gaat. In de aanloop naar zondag is dit deel 4 in de serie Acupunctuur & Persoonlijke ontwikkeling. En tegelijkertijd is het een zijsprong.
Stillness
Toen ik bezig was deel 1 te vertalen naar het Engels, vertaalde ik stilte in eerste instantie als silence. Maar al snel haalde ik dat woord door en maakte er stillness van. Waarom? Het beste kan ik het illustreren met een uitspraak van Eckhart Tolle tijdens een bijeenkomst in Rotterdam:
"Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid. Het is de aanwezigheid van iets dat niet 'een ding' is. Het is bewustzijn zonder gedachte. Bewustzijn van ruimte, niet van objecten."
Acupunctuur helpt je juist die stilte, die ruimte, en het bijbehorende gewaarzijn te herontdekken. De stilte waaruit, zoals aangestipt in het eerste deel van deze serie, je ideeën en inspiratie voortkomen. Mensen kunnen je met de beste bedoelingen en woorden adviseren wat je moet gaan doen. Maar A - Zij zijn jou niet; B - We willen juist lagen afpellen; C - Omdat we steeds meer in ons verstand zijn gaan zitten, is de kans groter op ruis in de communicatie. Met een ander, maar ook zeker met onszelf.
Ruimte
De oude wijzen zeiden al, luister naar de ruimte tussen of achter de woorden. Met ons verstand alleen is dit onmogelijk. Richt je daarom niet alleen en volledig naar buiten, maar houdt ook aandacht bij jezelf. Bij jouw innerlijke ruimte welteverstaan. Zoals opnieuw Tolle het uitlegt: "Je moet het energieveld van je innerlijke lichaam voelen terwijl je luistert."
Ook de Zhuang Zi rept hierover in een hoofdstuk over het vasten van het hart. Dit kan gezien worden als interne cultivering of meditatie. De Zhuang Zi is een meesterwerk dat dateert uit de 3e eeuw voor onze jaartelling. Dus vele Nu's voor Tolle. In het betreffende hoofdstuk lezen we het volgende: "Luister niet met je oren, maar luister met je hart. Luister niet met je hart, maar luister met je Qi...Leeg zijn, dat is het vasten van het hart." Een voorbeeld hoe we dit praktisch kunnen doen zal ik in één van de volgende blogs bespreken. Overigens voor de taalkundige volledigheid; het Chinese karakter voor hart en mind is hetzelfde.
Uiteindelijk leer je zo niet alleen beter je ware zelf te horen, maar ook echt te luisteren naar een ander. Probeer het zondag een keer op gevoel. Of liever nog, vanaf vandaag al. Zonder ego's, voorbij de woorden.