Acupunctuur & Traumaverwerking
Trauma of een traumatische ervaring. Veel cliënten zeggen resoluut nee als ik vraag of ze dit meegemaakt hebben. Vaak vinden ze de lading die dit meedraagt te zwaar of overdreven voor wat hen overkomen is. Toch zijn we bijna allemaal wel getraumatiseerd in meer of mindere mate.
Neem de geboorte alleen al. De meesten kunnen dit uiteraard niet meer bewust terughalen. En de één heeft nergens last van terwijl de ander toch onverklaarbare klachten heeft.
PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) of PTSD werd voor het eerst als diagnose gebruikt in 1980, en wel n.a.v. de gevolgen van (de Vietnam) oorlog & strijd. Godzijdank maken we dit niet allemaal aan den lijve mee. Maar naast veteranen, en laten we vooral niet de burgerslachtoffers vergeten, worden ook veel beroepsgroepen geconfronteerd met traumatiserende situaties. Denk bijvoorbeeld aan: Politie-, brandweer- en ambulancepersoneel. Maar nog dichter bij ons zelf is er helaas regelmatig geweld op straat, huiselijk geweld, medische ingrepen, ziekte en (verkeers)ongevallen of het hiervan getuige zijn. Echter ook een scheiding, verlies of adoptie kunnen hun diepe sporen achter laten ongeacht de leeftijd. Veel zaken waar we niet het label trauma aan willen hangen.
En dan is er nog het begrip overgeërfd trauma zoals bijvoorbeeld een tweede generatie oorlogsslachtoffer. In de Chinese geneeskunde bijvoorbeeld speelt bijvoorbeeld de fysieke maar ook de psychische staat van de ouders op het moment van conceptie of tijdens de zwangerschap een grote rol. Het gaat verder dan dit. Ook in de huidige Westerse wetenschap is het aantoonbaar gemaakt dat trauma’s van wel 3 generaties terug zich kunnen ‘settelen’ in onze cellen!
Daar zit’m nu net de crux. Of het nu overgeërfd trauma betreft of een ervaring op welke schaalgrootte dan maar ook, het vestigt zich in ons lichaam. Of we er ons nu bewust van zijn of niet, erover praten of cognitieve therapie alleen is dus vaak niet de oplossing. Overbodig om te zeggen, maar het lam leggen van onze emoties ook niet.
Op een dag was ik met Myung getuige van hoe een eend haar pasgeborenen verdedigde tegen een reiger die iets te dichtbij kwam. Na deze succesvolle en luidruchtige verdediging sloeg moedereend al zwemmend een paar keer flink met haar vleugels. Om deze ervaring te verwerken en zodat het niet in haar systeem blijft hangen. Dieren, dus ook wij, hebben op die manier een zelfhelend vermogen om met trauma te dealen. Dit is ook precies wat bijvoorbeeld traumadeskundigen als Peter A. Levine PhD en David Berceli PhD beschrijven wanneer in het wild prooien aan roofdieren weten te ontkomen. Als de rust is teruggekeerd rillen de dieren hevig maar kortstondig. Dit is hun ‘spontane healing’. Wij als mensen hebben dat (vermogen) ook. Als we iets heftigs mee maken kunnen we ook trillen op onze benen. Vaak kort erna. Maar vaak raken we hierdoor in paniek of zien we het als teken van zwakte en ‘vermannen’ we ons. Onze mind blokkeert ons natuurlijk vermogen om te ontladen. En zo zijn er nog meer dingen die verhinderen dat trauma uit ons systeem verdwijnt.
Acupunctuur en aanvullende elementen helpen bij traumaherstel. Op het vlak van zowel Body als Mind, die uiteindelijk onlosmakelijk verbonden zijn. Uiteraard hebben we een intake en bespreken we zaken die relevant kunnen zijn. Maar het trauma hoeft niet keer op keer opnieuw geënsceneerd te worden. Met unieke diagnostische methoden en behandelingselementen gaan we in Acupunctuur Healing Sessions via een somatische ingang voor een hoger niveau van balans en vrijheid.
De volgende afsluitende wijze woorden zijn van Bessel van der Kolk M.D.:
"The body keeps the score: If the memory of trauma is encoded in the viscera, in heartbreaking and gut wrenching emotions, in autoimmune disorders and skeletal/muscular problems, and if mind/brain/visceral communication is the royal road to emotion regulation, this demands a radical shift in our therapeutic assumptions."