Klassiek naaldgebruik: Een bredere insteek I
Laten we eerlijk zijn. Als u aan acupunctuur denkt, welke naalden ziet u dan voor u? Logisch dat u hoogstwaarschijnlijk alleen aan de naalden denkt die in het lichaam worden gestoken en als kleine antennes blijven staan. Maar wist u dat deze naald, in het Japans goshin genaamd, slechts 1 van de 9 naalden is die in de Chinees geneeskundige klassieker de Huang Ti Nei Jing Ling shu worden besproken?
Een aantal van deze naalden zijn niet invasief, wat wil zeggen dat ze niet door de huid heen gaan. In Toyohari gebruiken we deze klassieke instrumenten of afgeleides hiervan nog steeds, naast de goshin naald (die we overigens ook niet in de huid laten 'staan').
Zo gebruiken we bijvoorbeeld de Teishin. Een stompe naald waarvan we het ronde uiteinde gebruiken om een punt mee te tonifieren (voeden) en de toelopende kant om te draineren. Dit laatste doen we door bijvoorbeeld tegen de meridiaan in te bewegen.
Dan is er de Enshin, waarmee we over een gebied of langs meridianen kunnen 'strijken'. Ook kunnen we met de specifieke Yanagishita Enshin o.a. spieren laten ontspannen of verzachten. Deze laatste Y-Enshin is overigens door Yanagishita Sensei ontworpen en uitgegeven rond het 50-jarig jubileum van de Toyohari Medical Association in Japan.
Een ander voorbeeld is de Zanshin, die vooral gebruikt wordt om op delen van het lichaam te 'kloppen' of te schrapen (echter niet zoals bij guasha).
De genoemde instrumenten zijn veelal van edelmetalen gemaakt. Een Teishin is er bijvoorbeeld van goud, zilver maar ook platinum. De Zanshin en reguliere Enshin zijn van zilver, maar bijvoorbeeld koper wordt ook gebruikt. Hoe 'hoger' het metaal hoe voedender de werking. Een geluk dat deze naalden niet door de huid heen gaan en derhalve alleen gereinigd hoeven te worden. Het zou het behandeltarief namelijk ver-tien-voudigen als ik ze zou moeten weggooien, zoals bij de reguliere goshin naald.
Voor zover het Toyohari reguliere naaldgebruik het niet al aantoont, deze instrumenten laten zien dat het niet noodzakelijk is altijd diep te prikken om meridianen en uw gezondheid te beinvloeden. Wanneer en bij wie gebruiken we deze naalden in de praktijk? Dat leest u binnenkort in deel II.