Klassiek naaldgebruik: Een bredere insteek II

In de vorige post beschreven we een aantal van de naalden uit de Klassieken. Maar wanneer gebruiken we die? Een voorbeeld is het gebruik bij gevoelige mensen. Wat bedoelen we met gevoelig? Dit is niet alleen gevoeligheid of angst voor pjn. Maar personen bij wie reacties of effecten van een behandeling heviger en sneller kunnen zijn dan gemiddeld; bij wie de kans op overdosis of overbehandeling groter is.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte, met een verminderde constitutie, ouderen, maar bijvoorbeeld ook jonge kinderen/baby's. Bij de laatste groep gebruik ik alleen maar non-invasieve instrumenten. Deze specifieke acupunctuur therapie voor kinderen heet Shonishin.

Maar ook in een 'reguliere behandeling' worden deze instrumenten ingezet. Bijvoorbeeld om spieren te verzachten of op gevoelige gebieden zoals de lage buik of halsstreek. Deze buik- en hals regio behandelen we bijna 'standaard' om circulatie in deze gebieden te vergroten.

Wat natuurlijk ook voor komt is dat er mensen zijn met een hele hoge drempel voor acupunctuur door angst voor naalden. Deze mensen kunnen we door gebruik van de Teishin, Enshin en/of Zanshin toch een volwaardige insteek van een behandeltraject aanbieden.

Zoals u ziet, het arsenaal aan acupunctuur instrumenten is een stuk breder dan menigeen denkt.

Relevante links:

ShonishinToyohariBeschrijving van een behandeling

Vorige
Vorige

Hemelvaart & 2e Pinksterdag

Volgende
Volgende

Klassiek naaldgebruik: Een bredere insteek I